donderdag 27 januari 2011

Project 2College: bibliotheek en mediawijsheid

Elk jaar heeft Bibliotheek Midden-Brabant een projectgroep van 2College. samen bedenken we een interessante opdracht 'jongeren-bibliotheek-leesbevordering/mediawijsheid'.



Soort maatschappelijke stage
Alle elementen van de maatschappelijke stage zitten erin, hoewel 2College de projecten zo niet betitelt.
Leerlingen werken met een projectmap. Werken hoofd- en deelvragen uit, reflecteren, evalueren. Ook samenwerking tussen de leerlingen en leerlingen-bibliotheek vinden we belangrijk.  

Wat gaan we dit jaar doen?
We merken dat jongeren het lastig vinden publicaties in onze catalogus te zoeken. Ook bij het zoeken op de site kunnen ze vaak wel wat hulp gebruiken. Er zijn leuke webtoepassingen waarmee je het publiek van dienst kan zijn. De leerlingen gaan aan de slag met: 
  • dienstverlening jongeren, desktopfilmpjes maken voor catalogus instructie e.d. (2011)
Een desktop filmpje is een instructiefilmpje via het bureaublad van je computer. Je laat bijvoorbeeld letterlijk zien hoe je een boek zoekt. Je doet het voor met de muis en je kan ook nog tekst inspreken.


Opzet project 
De leerlingen bekijken de website van de bibliotheek. Ze denken mee over onderwerpen van instructiefilmpjes. Via online begeleiding (ELO) maken ze scriptjes. De leerlingen moeten zich goed voorbereiden op wat ze gaan zeggen bij de instructiefilmpjes. Na de training Jing door de mediacoach, gaan ze zelf aan de slag.
In februari starten we. Hou dit blog in de gaten voor de resultaten!


Projecten voorgaande jaren
  • bibliotheekbezoek: in een doorontwikkeling werd dat het succesvolle moordspel Whodunnit? (2009)
  • jongeren/ ouderen- activiteit: Game je fit! (2010)

woensdag 19 januari 2011

Studiemiddag mediawijsheid- cyberpesten

Op 22 februari 2011 hebben docenten van de Vakschool Tilburg een studiemiddag: mediawijsheid- cyberpesten.

'Elke school heeft er mee te maken. Het gaat er niet om of we iets doen maar wat we doen. Vooral preventie vinden we belangrijk', aldus coordinator H. Krist. De mediacoach van Bibliotheek Midden-Brabant verzorgt de middag samen met een collega mediacoach en een OLC medewerker.